• 1

Počinje hitna primena vakcine u SAD: Poslodavci slave, radnici odbijaju da se vrate u kancelarije

Većina Amerikanaca, međutim, neće moći da bira. Iako gotovo dve trećine onih koji imaju više ili visoko obrazovanje - tvrdi da posao mogu bez problema da obavljaju od kuće, to je realnost za samo 23 odsto

  • 1
vakcina, kovid-19 Foto: Unsplash

Dok poslodavci s nestrpljenjem očekuju vakcine protiv kovida-19, koje garantuju povratak osoblja u kancelarije nakon višemesečnog rada od kuće, novi izveštaji ukazuju da to vraćanje neće ići glatko.

Više od polovine zaposlenih u SAD, koji trenutno rade od kuće, kaže da bi želeli da zadrže taj način rada i posle pandemije, pokazuje istraživanje Pew centra, objavljeno pre nekoliko dana i sprovedeno na 6.000 zaposlenih.

Jedna trećina anketiranih rekla je da želi "bar ponekad da radi na daljinu". Samo 11% glasa za to da nikada više, ili retko, radi od kuće. Dakle, ima i onih radnika kojima nedostaje kancelarija.

Većina Amerikanaca, međutim, neće moći da bira. Iako gotovo dve trećine onih koji imaju više ili visoko obrazovanje - tvrdi da posao mogu bez problema da obavljaju od kuće, to je realnost za samo 23 odsto.

S druge strane, stanovnici SAD koji mogu da biraju, posebno stariji od 50 godina, kažu da su uspeli da završe sve projekte na daljinu i ostanu motivisani. Nedavno istraživanje Univerziteta u Čikagu istaklo je slične rezultate.

Zaposleni su rad od kuće doživljavali kao pogodnost, za koju su potencijalno bili spremni da se odreknu čak 8% svojih plata. Ipak, poslodavci bi radije da ih vide na radnom mestu nego da im smanje zaradu.

Studija je zaključila da bi rad na daljinu, nakon pandemije, mogao povećati kolektivnu produktivnost za čak 2,4%. Ali, što je većina zemalja u svetu bliža vakcinama, to je rad od kuće sve dalje od toga da opstane.

Podsećamo, u SAD je zvanično izdata dozvola za hitnu primenu Fajzer/Biontek vakcine, pri čemu bi vakcinacija trebalo da počne svakog časa. Ova vakcina se pokazala efikasnom čak 95 odsto.

Video: Masovna vakcinacija u Srbiji protiv korone krajem sledeće godine

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>