• 6

Šta se krije iza visokih restoranskih cena? Na ove stvari malo ko obraća pažnju, a to vam naplate

Pre korone, samo u SAD je bilo više od milion restorana, ali je sada dobar deo stavio ključ u bravu...

  • 6
voće

Foto: Pixabay

Odlazak u restoran je u nekim zemljama, možda, ritual, deo svakodnevice, ali je zapravo luksuz. To je posebno primetno ako poredimo cene na Balkanu i u EU ili SAD, gde su mnogo "jače".

Ipak, većina zaboravlja da, kada naruči jelo u restoranu, ne plaća samo upotrebljene namirnice niti ono što je dobila na tanjiru, u smislu količine. Postoji mnogo "skrivenih troškova", kojih niste svesni.

Trenutno je situacija u vezi sa koronom poremetila rad restorana, i ljudi ih slabije posećuju, ali je recimo pre krize - samo u Americi bilo više od milion restorana, koje je godišnje posećivalo više od 200 miliona ljudi.

Osim hrane koju neminovno plaćate, restoran vam naplaćuje i samu uslugu (pravljenje/donošenje), zatim pranje sudova nakon što ste završili s jelom, prostor, ambijent, muziku.

Ponekad je manje važno šta ste dobili za ručak ili večeru, odnosno, restoran zadržava pravo da povisi cenu usluge jer vam je pružio "prijatan osećaj". Što je restoran više osrednji, to su cene niže, bez obzira na kvalitet hrane.

To je ono što zovemo "emocionalna vezanost" za neki objekat/predmet. Kada izađete iz nekog restorana, ne pamtite samo šta ste jeli, koliko je bilo ukusno i obim porcije, već i ambijent, ljubaznost, muziku koja vas je možda inspirisala.

Zato nema poente porediti utrošak za spremanje hrane kod kuće, sa cenama u restoranu. Kao što je pomenuto, ne treba gledati isključivo na namirnice/kvalitet/količinu, već imajte u vidu da morate sami da spremate obrok (utrošite trud i vreme), a onda da postavite sto, operete sudove...

Sve su to postupci koje vam restoran "naplati", a da ih niste svesni. Ali, zato i ne idete na takva mesta svaki dan, već samo kad vam je gušt.

Takođe, što je bolja "postava" u restoranu (kuvari, spretnost konobara itd), veće su šanse da cene budu "jake". Sasvim je legitimno da ekspert za kuvanje, s nagradama i karijerom, podigne cenu svoje usluge na račun znanja i umeća.

Video: Zmajevi pilići su najčudniji i među najskupljim na svetu

(Telegraf Biznis/B.Đ.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vecina

    21. januar 2021 | 13:53

    Su prevare zive restorani,od tovljene ribe koju posluzuju kao divlju,malih porcija ,starih proizvoda ,zamrznutih jela itd spisak do sjutra za nabrojati cime se sve bave,cast izuzetcima

  • Crnogorac

    21. januar 2021 | 13:15

    Sisanje ovaca u prevodu

  • Petar

    21. januar 2021 | 18:07

    Kad bi znali šta jedete u restoranu ne bi nikad otišli... Platiš i jedeš svašta i još častiš za to smeće sto si pojeo... Tuga ali je realnost.. Danas svako gleda da zaradi.. Opet kažem čast izuzecima ali to je 10 % od svih restorana ponekad.. Pa ti vidi gde daješ pare..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>