• 8

"Svi pričaju o kuvarima i kelnerima, a gde smo mi?" Rade za najmanju platu, iznesu posao ali i obole

U srednjim školama u kojima se obrazuje ugostiteljstvski kadar, a pre svega kuvari - razredi se vrlo brzo popune

  • 8
bar, kafić, barmen, konobar

Foto: Pixabay

Kada govorimo o trenutno deficitarnim zanimanjima u ugostiteljstvu, na jednoj strani su kuvari, a na drugoj konobari. Ima li mesta za šankere?

Njihov glas se slabije čuje ovih dana, a mnogi su tokom pandemije našli drugi posao i ne bi se vraćali na staro. I to ne samo zbog uslova i plata, već i posledica po zdravlje.

"Stalno se priča o konobarima i kuvarima. Jedni imaju dobru platu, drugi bakšiš, a niko ne pominje šankere. Najmanju platu imaju, a na kraju radnog veka ode im kičma, vene i ruke se iskrive od vode. Kada će neko njih da pomene. Još im posle lekari ne priznaju profesionalna oboljenja. Dokle će da se favorizuju konobari, pa ne zavisi samo od njih ugostiteljstvo", jedan je od komentara čitatelja na našem portalu.

Prošlog meseca smo pisali o tome da se kuvari traže više nego ikad, te da im je plata u Srbiji iznad 80.000 dinara, a često i veća ako rade u ekskluzivnim prestoničkim restoranima i hotelima. Ipak, treba imati u vidu da nije mali broj ni šefova koji nude početnu platu od 40.000 do 45.000, tako da su razlike velike.

U srednjim školama u kojima se obrazuje ugostiteljstvski kadar, a pre svega kuvari - razredi se vrlo brzo popune. Opšte je poznato da i za dobrim kelnerima raste potražnja, posebno ako su iskusni, komunikativni, spretni. To se može videti već u prvi mah, a podstrek za trud im je dobra napojnica.

Neće je, možda, svi gosti ostaviti, ali dosta konobara kaže da "dobrim delom žive od bakšiša", putem kojih čak mogu da plate račune i neretko svakodnevnu hranu. I zaista, računica je jasna, kada je veliki protok gostiju. Neko će ostaviti 50, neko čak 300 dinara ili više, a gosti se neprestano smenjuju.

Prevrnute šolje u kafiću

Foto: Printskrin/Tviter

S druge strane, šankeri nemaju bakšiš, već samo fiksnu platu, i možda bonuse - u dogovoru sa šefom. Za neke je ovaj posao privilegija, jer nemaju direktni kontakt s mušterijama, "mućkaju" koktele, prave kafe i retko napuštaju svoj radni kutak, ali se tu krije i dosta "prljavog posla", koji ostaje za klijentima.

Kakvi su zadaci, a kakve plate u sektoru?

 

Njihov osnovni opis zadataka je: posluživanje (bez)alkoholnih pića, primanje narudžbina, priprema koktela, pranje i poliranje stakla i čišćenje konobarskog alata, zatim i aranžiranje flaša i čaša na policama u baru, čišćenje bara i menjanje upotrebljenih pepeljara, prikupljanje uplata i primanje novca, rukovanje kasom, praćenje stanja zaliha.

Prema aktuelnim podacima o prosečnim zaradama u Srbiji, kuvari na mesečnom nivou neretko zarade oko 60.000 dinara; njih 10% uzme malo manje od 40.000 dinara, a čak 90 odsto zaradi 81.000 dinara. Prosečna starost ispitanika za ovu anketu je 33 godine. Kuvari u karijeri najčešće napreduju tako što postanu šefovi kuhinje ili menadžeri restorana.

U odnosu na kuvare, konobari su u lošijoj, ali u odnosu na šankere - u boljoj poziciji. Tu je raspon zarada, na nivou cele Srbije, od 32.000 do 69.000 dinara, a pritom ne treba zaboraviti na napojnice. Ako požele da promene posao, najčešće nađu posao u trgovini, gde vremenom postanu i supervizori.

Kada je reč o šankerima, oko 10% mesečno zaradi 32.000, a 90 odsto njih iznad 50.000, sve do 57.000 dinara. To je neki optimalni raspon. Barmeni u karijeri najčešće napreduju tako što postanu kuvari ili kasiri u radnji.

Video: Ugostitelji izdržali pandemiju zahvaljujući ovom rešenju: Partner koji nam je pomogao da opstanemo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Uroš

    26. jul 2021 | 23:25

    Priznajem, ne znam kako je danas, ali kada sam ja studirao i radio za razno raznim šankovima, sav bakšiš se na kraju večeri delio. Takođe i "višak" prodatih pića (ko je radio za šankom zna o čemu pričam). Sve na gomilu pa delimo. Ko bi od kelnera nešto sakrio, znalo bi se odmah tako da bi to bila izuzetno retka pojava. A tada smo svi radili skoro isključivo za bakšiš, u vreme te divne "evropske" Srbije, plata 10-12000...

  • Vesna Damjanović

    26. jul 2021 | 22:45

    Gde?

  • Dar mar

    27. jul 2021 | 07:57

    Prazne price da su kuvari I konobari placeni dobro.Laz. Da imaju baksis to je tacno ,konobari naravno ,I to u retkim restoranima I klubovima dobar. 90% radi na minimalac prijavljeni ,ako su uopste prijavljeni ,ostali malo iznad ,kuvari ako zarade 45 hiljada puna kapa. Toliko o platama kod nas ovih teskih I stresnih poslova,tako da ne treba da nas cudi sto svi odlaze preko.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>