• 4

Zašto zaposlene žene lošije spavaju i češće im pada koncentracija? Reč je o "sindromu uljeza"

Muškarci "drže" 62% rukovodećih pozicija, a žene samo 38 odsto

  • 4
žena, posao

Foto: Pixabay

Jedna studija pokazuje da se žene na poslu osećaju inferiornije u odnosu na muške kolege, tj. češće ih pogađa "sindrom uljeza".

Generalno se, više nego muškarci, osećaju kao da ne pripadaju kolektivu, čak i onda kada su kvalifikovane za određeni posao. Uprkos obrazovanju, znanju i iskustvu, češće ih prati osećaj da nisu dovoljno dobre, mada taj osećaj zna da pogodi i suprotni pol.

Osim žena, u značajnom procentu ovaj osećaj prati i osobe druge rase, manjinskih grupa, pripadnike LGBT zajednice. Na taj osećaj može uticati omalovažavanje od strane muških kolega ili većinskih grupa, a sve je praćeno činjenicom da su žene za isti posao manje plaćene od muškaraca.

Korporativna kultura pogoršava problem "sindroma uljeza", posebno kod žena. Ovom temom se naročito bave američke organizacije, koje kažu da će prema dokazima - žene teže dobiti bolju poziciju na radnom mestu. Štaviše, muškarci "drže" 62% rukovodećih pozicija, a žene samo 38 odsto.

Rodna ravnopravnost jeste jedna od zastupljenijih tema današnjice, ali šta kaže praksa? 

Prema podacima "Catalysta" za 2019. godinu, samo 26% žena u SAD je na direktorskim pozicijama, u Velikoj Britaniji ih je 31,7 posto, a u Francuskoj je situacija najbolja, pa žena direktora ima 44,3 posto. Ono što takođe treba pomenuti, a što nije nebitno, jeste da veći broj žena veruje da su posao dobile na račun izgleda.

- Godinama sam mislila da me je NASA zaposlila samo zbog toga što su im potrebne žene. Osećala sam se nedovoljno kvalifikovano. Nisam želela da potražim pomoć, misleći da će im to poslati poruku da nisam pametna da sama rešim problem - kaže Maurin Zapala.

Ovakav način razmišljanja ženama stvara dodatni stres na poslu, često su anksiozne, pate od nesanice.

Video: Radnici koji će raditi od kuće do 2021. godine ili - zauvek?!

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Veteran

    Imam lek za te žene..

  • Maki

    Iskustvo mi je takvo da su zene koje imaju moc da rukovode uzasno surove prema drugim zenama . Primer- Zapostavljaju svoju decu zbog karijere, pa mrze one koje odrade puno radno vreme i idu kuci da budu sa svojom decom... Surove, ogovaraju, pune zavidnosti, mere svaku rec i uvek sve pogresno protumace... Muskarci su sto puta laksi za saradnju od iskompleksiranih zena koje dobijaju moc vikanjem i omalovazavanjem drugih . Cast izuzecima, naravno.

  • Toni

    Ženama uvek nešto fali i nikad zadovoljne

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke