• 5
 ≫ 

Pomama mladih za poslove u kafićima: Uz bakšiš zarade skoro duplu platu, poljoprivreda ih ne zanima

 ≫ 

Od maja pa sve dok se ne završi sezona deficit je za konobarima, kuvarima pa su ta mesta prazna i mladi se najčešće zapošljavaju na tim radnim mestima

  • 5

Miloš Turinski iz "Infostuda" kaže da posla tokom leta ima više nego što ima kadrova. Ističe da su poljoprivredni poslovi najplaćeniji kada su dnevnice u pitanju, ali mladi najčešće traže ugostiteljske poslove.

Ovog leta može da se zaradi novac za školarinu, letovanje, džeparac ili nešto drugo. Za sezonske poslove, dnevnice su i 3.000 dinara. Prema podacima iz omladinskih zadruga najtraženiji su konobari i šankeri.

Miloš Turinski iz "Infostuda" kaže da je uvek tokom leta, kada dođe sezona i završi se školska godina, veća potražnja za takvim poslovima i mladi su zainteresovnai da rade i popune neke svoje budžete.

Prema njegovim rečima, od maja pa sve dok se ne završi sezona deficit je za konobarima, kuvarima pa su ta mesta prazna i mladi se najčešće zapošljavaju na tim radnim mestima.

Turinski, poslovi, sezonici

Miloš Turinski; Foto: Printskrin/RTS

- Ako pričamo o poljopoprivrednim poslovima, oni se slabije traže, jer iako su plaćeniji zahtevaju izmeštanje iz grada. Mladi nisu spremni za to u tolikoj meri bez obzira na cenu sata koja se plaća. Rađe će prihvatiti neko konobarsko ili šankersko mesto - ističe Turinski.

Govoreći o konobarima i šankerima, Turinski kaže da možete da dobijete skoro duplu platu ako se uračuna bakšiš i zato se mladi najčešće opredeljuju za te ugostiteljske poslove.

- Poslova ima, poslodavci traže kadrove za ta radna mesta da bi jednostavno popunili kapacitete, a sa druge strane ono što nedostaje je broj kadrova koji će se zaposliti - rekao je Turinski.

Za promotere koji su, inače, traženi tokom cele godine više posla ima leti. Promovišu se stvari i događaji koji su karakteristični za letnju sezonu.

Lepljenje deklaracija, telefonske ankete, fizički poslovi, pomoćni radnici u pekari, nameštanje tendi plaća se od 180 do 200 dinara po satu, po nekoj statistici, i to su najčešći poslovi.

Berba malina

Letnji poljoprivredni poslovi su najbolje plaćeni; Foto: S. Tasić

10.000 SRBA RADI U HRVATSKOJ

Na sajtu "Infostuda" je objavljeno da oko 10.000 građana Srbije legalno i zvanično rade u Hrvatskoj. U celom regionu je nedostatak kadrova u ugostiteljstvu, pa i u Hrvatskoj nedostaju radnici tog profila.

- Kod nas nastaje taj deficit od maja i juna kada svi naši kvalifikacioni radnici odu na primorje i tamo zarade mnogo veće plate jer u Hrvatskoj tokom sezone možete da zaradite - na mestu konobara i prosečnu hrvatsku platu tokokm meseca koja je veća od prosečne srpske tokom meseca - rekao je Turinski.

Rovinj, Hrvatska

Sve više Srba leti radi u Hrvatskoj; Foto: Wikipedia/Florian Hirzinger

Govoreći o proceduri, on kaže da je znatno olakšana. Od naših radnika 2.500 ima radnu dozvolu. Objašnjava da ona podrazumeva ugovor o radu, dokaz o stečenom obrazovanju i kvalifikaciji i potvrdu o poslodavcu koji vas zapošljava.

Prema njegovim rečima, to su tri dokumenta koja su neophodna da bi ambasada izdala dozvolu.

VIDEO: Za njega nije kafić za njega je motika

(Telegraf Biznis/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Racki

    26. jul 2019 | 08:05

    Bolje da gleda žemsku neku nego malinu i krompir ...za istu lovu

  • ns

    26. jul 2019 | 08:43

    Pitajte koliko 'gazde' plaćaju dnevnice:800-1200..

  • Zuga

    26. jul 2019 | 11:04

    Tesko je reci sta je tesko a sta lako. Zato nemojmo praviti kvalifikaciju izmedu pislova. Nasi u zapadnim zemljama ne libe se da rade bilo koji posao ali ima satnicu od 8-12 evra zavisi od posrednika. Zato kad kazu 3000 din dnevnica nema prijavljenih. Ta dnevnica je od ujutro 6-19 cas. a imas sat sat ipo odmora. Tu nemas ni radni staz ni zdravstveno osiguranje ni zastitu od ujeda nekog insekta ili gmizavca. Cuvena poema " ostajte ovde gorki su tamo zalogaji hleba... A sad ne ostajte ovde gorki su ovde zalogaji hleba.........

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>