Oni su najbogatija nacija sveta, pretekli Švajcarce

Uspon SAD na sam vrh liste najbogatijih nacija uglavnom se duguje snazi dolara

Amerikanci su sada najbogatija nacija na svetu jer su pretekli Švajcarce, dok se u ostatku sveta postepeno "topi" bogatstvo, kao posledica zbrke oko Bregzita i američko-kineskog trgovinskog rata, pokazuju rezultati jednog istraživanja.

Prema najnovijem "Izveštaju o globalnom bogatstvu" nemačke osiguravajuće kuće Alijanc (Allianz), prosečna neto finansijska imovina ljudi koji žive u SAD iznosi 184.411 evra (203.128 dolara) po glavi stanovnika, u odnosu na 173.838 evra koliko iznosi privatno bogatstvo jednog Švajcarca.

Navedeni podaci su za 2018. godinu.

Uspon SAD na sam vrh liste najbogatijih nacija uglavnom se duguje snazi dolara, kao i američkim domaćinstvima koja su glavni pokretač rasta globalnog protoka sredstava, budući da dve trećine od svih ušteda u industrijalizovanim zemljama potiče iz SAD-a, poručuju iz te osiguravajuće kuće.

U izveštaju se navodi i da je nova štednja uknjižila globalni rekord, s obzirom na to da je porasla za 22 odsto na više od 2.700 milijardi evra. To je pripisano prošlogodišnjoj poreskoj reformi u SAD, zahvaljujući kojoj su građani SAD-a povećali nove uštede za 46 odsto.

Americka zastava

Foto: Pixabay

Iako su SAD zauzele prvo mesto u izveštaju, Švajcarska je i dalje u vrhu kada se radi o bruto finansijskoj imovini po glavi stanovnika, sa cifrom od 266.318 evra u odnosu na 227.364 evra koliko iznosi za SAD.

Međutim, nivo zaduženosti u Švajcarskoj je daleko veći nego u SAD-u zbog broja hipoteka.

I Švajcarska i SAD su, takođe, daleko ispred trećeplasiranog Singapura, gde ukupno neto finansijsko bogatstvo po glavi stanovnika iznosi samo 100.370 dolara.

Generalno gledano, izveštaj Alijanca je prilično pesimističan u pogledu perspektiva globalnog bogatstva, a takođe je ukazano da je rast globalnog finansijskog bogastva u 2018. pao za 0,1 procenat, prvi put od finansijske krize 2008. godine. Za to su okrivljeni trgovinski rat između SAD i Kine, neizvesnost oko Bregzita koja je povećala geopolitičke tenzije i "pooštravanje monetarnih uslova".

(Telegraf Biznis / Tanjug)

Tagovi: Amerikanci, Bogatstvo, istraživanje, Nacija, Švajcarci, Trgovinski rat

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (4)
Poređaj komentare:
 • Z
  zoki

  1700 § mesecno trosimo i bas nas briga

 • 😳😳😳

  Da to je bogastvo po stanovniku kada bi bogatasi podelili novac,a ne pisete kolko je prosek duga svakog stanovnika,samo 380 hiljada dolara,zivim i USA i gledam to bogastvo svaki dan ali mnogo vise vidim beskucnjika i siromasnih ljudi

 • D
  Dule

  Kod nas je oko 1700 evra.