• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vlasnik pečenjare iz Mačve sprema "svinjče sa ražnja": Jeftinije od jagnjetine, a slađe od prasetine

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovaj specijalitet se priprema sporim pečenjem u trajanju od 7 do 10 sati, što zavisi od težine tovljenika

  • 1
svinjče na ražnju Foto: Dragan Grujić/Telegraf.rs

Zbog slabe ponude na tržištu i predstojećih praznika cena prasića i dalje raste, pa će pečenje na svečanoj trpezi biti pravi luksuz. Prase težine 20 - 25 kilograma košta od 600 do 750 dinara po kilogramu, a na ukupnu cenu žive vage treba dodati oko 40 evra za usluge klanja i pečenja.

Nenad Ercegovčević, vlasnik pečernjare u Klenju kod Bogatića izračunao je da bi kilogram prasetine trebalo da košta oko 3 - 3.300 dinara što je, smatra, preskupo jer toliko nije koštalo ni za Božić.

- Ako neko neće da se odrekne prasećeg pečenja ja ću da mu izađem u susret. To je moj posao. Međutim, pošto prase od 25 kilograma i klanje, pečenje i sečenje koštaju isto kao tovljenik od 100 kilograma, ja ću kupcima ponuditi pečeno svinjče na ražnju. Kada budu probali ovo meso, garantujem, ponovo će poručiti - kaže Ercegovčević.

Ovaj specijalitet se priprema sporim pečenjem u trajanju od 7 do 10 sati, što zavisi od težine tovljenika. I samo u tome je sličnost "svinjčeta na ražnju" i "vola na ražnju" koji je još uvek stvar prestiža i razmetanja da bi se u selu o tome pričalo.

Ercegovčević u šali kaže da će volovi odahnuti kada više ljudi bude probalo meso svinjčeta sa ražnja.

- Pekao sam nekoliko puta na slavljima i vašarima. Nema toga ko nije hvalio meso i tražio pun tanjir. Ma, kakav vo sa ražnja, juneće ne može da mu bude ravno, o roštilju da ne pričam. Prošarano je, sočno, lepi se za prste, a ukus je fenomenalan sa sjedinjenim aromama od pečenja i paca - dodao je Ercegovčević.

Ko još nije probao, možda se bar zbog cene opredeli za "svinjetinu sa ražnja" umesto preskupe prasetine. Kilogram će koštati 1.200 dinara i vlasnik pečenjare je počeo da prima porudžbine ovog specijaliteta.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    27. april 2024 | 18:58

    Pre 30 godina uvek se peklo svince od 70-80 kg, za slavu ili neki praznik, od jutra do uvece...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>