Drugu planetu nemamo: Da li će bogate zemlje pokazati solidarnost?

Ta tačka je usvojena na dnevnom redu samita UN o klimi, COP27, koji će trajati do 18. novembra

Foto: Shutterstock.com

Delegati na klimatskom samitu UN-a COP27 u Egiptu saglasili su se da se na dnevnom redu nađe pitanje Da li bogate zemlje treba da izdvoje kompenzaciju za siromašne države koje su najugroženije klimatskim promenama.

- Ovo po prvi put stvara institucionalno stabilan prostor u okviru zvaničnog dnevnog reda COP-a i Pariskog sporazuma za razgovor o hitnom pitanju finansijskih aranžmana potrebnih za rešavanje postojećih nedostataka, kao odgovor na gubitke i štetu - rekao je predsednik COP27, Sameh Šukri, na otvaranju plenarne sednice, preneo je Rojters.

Ta tačka je usvojena na dnevnom redu samita UN o klimi, COP27, koji će trajati do 18. novembra.

Očekuje se da će najviše tenzija biti oko sredstava koja bogate zemlje obezbeđuju zemljama sa nižim prihodima i ispoljavaju manju odgovornost za emisije koje zagrevaju klimu.

Na COP26 prošle godine u Glazgovu, bogate zemlje blokirale su predlog za formiranje tela za finansiranje manjka i štete, a umesto toga podržale su novi trogodišnji dijalog za razgovore o finansiranju.

- Razgovori o manjku i šteti koji su sada na dnevnom redu COP27 neće uključivati odgovornost ili obavezujuću nadoknadu, ali imaju za cilj da se dođe do konačne odluke najkasnije 2024. godine - rekao je Šukri.

"Uključivanje ove agende odražava osećaj solidarnosti za žrtve klimatskih katastrofa", dodao je on.

Video: Težak život ljudi u Pakistanu nakon razornih poplava

(Telegraf Biznis)