U komšiluku niče najveća solarna elektrana u regionu: Prostiraće se na 600 fudbalskih terena

Vreme čitanja: oko 1 min.

Izgradnja će trajati godinu dana, a biće angažovano 200 radnika dnevno

Foto: Profimedia

Posle dve godine čekanja kompaniji Acciona Energia će ovih dana biti izdato energetsko odobrenje za izgradnju najveće solarne elektranu u Hrvatskoj, a i u regionu.

Elektrana će biti kapaciteta čak 150 megavata, a planirano je da se gradi na Miljevačkom platou u Šibensko-kninskoj županiji na državnom zemljištu.

U pitanju je SE Promina, što je investicija od oko 100 miliona evra, kako su ranije najavljivali iz te kompanije u vlasništvu španskog developera u području obnovljivih izvora Acciona Energia, koji uskoro u Dalmaciji kreće i s gradnjom dve nove vetroelektrane: Opor (27 megavata) i Boraja II (45 megavata). Ukupno će imati 16 vetroturbina, koje bi trebalom da proizvode 203 gigavat sata električne energije godišnje, piše Jutarnji list. 

Izgradnja će trajati godinu dana, a biće angažovano 200 radnika dnevno.

Šibensko-kninska županija pravi je “eldorado” za ambicije “energetskih ulagača” koji poslednjih godinu-dve intenzivno i uporno obilaze gradove i opštine, najviše u Bukovici i Zagori, obećavajući kako će solarnim elektranama preporoditi ceo taj, decenijama zanemarivani, kraj.

Nastave li se bar još neko vreme ovi trendovi, pasivni krajevi Dalmatinske zagore jednog dana bi mogli biti potpuno ispražnjeni od ljudi, ali prekriveni velikim vetroturbinama i poljima solarnih panela s kojima će, kad im istekne rok trajanja, lokalne vlasti imati ozbiljnu glavobolju.

(Telegraf Biznis)