Elena je proglašena za najboljeg šefa kuhinje na svetu: U početku nije ni želela da se bavi ovim poslom
Vrata svog restorana, koje nosi specifično ime "Rosseta", otvorila je 2010. godine
Meksikanka Elena Rejgadas proglašena je za najboljeg šefa na svetu od strane 50 najboljih svetskih restorana.
- Kao ključna osoba iza jednog od najslavnijih restorana u Meksiko Sitiju, Elena Rejgadas provela je dugo vremena razmišljajući o tome kakva bi trebalo biti uloga kuvara u 21. veku. Njeno duhovno preispitivanje dovelo ju je ne samo do toga da u svojim jelovnicima u restoranu Rosetta odražava bioraznolikost Meksika i njegove bogate kulture već i do razvoja inicijativa koje pomeraju granice onoga što restoran može biti u modernom svetu - navode.
Zanimljivo je da ova četrdesetsedmogodišnjakinja isprva nije ni želela da bude kuvarica. Naime, prvobitno je studirala englesku književnost na Nacionalnom autonomnom univerzitetu.
Kasnije se upisala na Francuski kulinarski institut u Njujorku, i sve je manje više istorija. Radila je neko vreme i sa italijanskim kuvarom Đorđom Lokatelijem u Londonu, a zatim se nakon rođenja prve ćerke vratila u Meksiko.
Vrata svog restorana, koje nosi specifično ime "Rosseta", otvorila je 2010. godine, a posebnu pažnju posvetila je odabiru nameštaja, koji je nabavljala na sajmovima korišćene robe.
S obzirom da je veliku pažnju posvećivala testu, odnosno hlebu, dve godine kasnije proširila je svoj restoran i otvorila pekaru, u kojoj svaki dan uživaju njeni sugrađani.
Elenin restoran nalazi se u 50 najboljih restorana u Latinskoj Americi, dok zauzima 60 mesto najboljih svetskih restorana za 2022. godinu piše Jutarnji.hr.
Prošle godine, Rejgadas je pokrenula i stipendiju pod nazivom "Beca Elena Reygadas" sa ciljem podsticanja mladih žena na meksičkom selu za nastavak karijere u kulinarstvu.
(Telegraf Biznis)