"Kako si trudna dobila novi posao?": Bojanu je reakcija šefa rasplakala od sreće, ovo je Norveška

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prema iskustvu ove mlade Srpkinje, u Norveškoj je zabranjeno da vas bilo ko pita da li ste trudni ili bilo šta drugo vezano za vašu duboku intimu

Foto: Shutterstock

Jedna mlada žena iz Srbije, Bojana, svakodnevno nas putem Instagrama inspiriše svojim pričama o životu u Norveškoj

Na njenom profilu bojanahedonista možete pronaći mnogo korisnih saveta, a nedavno je usledilo i veoma interesantno pitanje. Ali, doći ćemo i do toga.

U opisu profila stoji da je Bojana "devojka iz Srbije sa adresom u Norveškoj", te da je po struci farmaceut. Ima i blog 𝘽𝙤𝙟𝙖𝙣𝙖'𝙨 𝙬𝙤𝙣𝙙𝙚𝙧𝙛𝙪𝙡 𝙬𝙤𝙧𝙡𝙙, kao i Youtube kanal.

Pre nekih nedelju dana, Bojana je objavila video na svom Instagramu, uz opis:

"Trudna, a treba da počnem da radim?! Potpuno novi grad, novi posao! Ovo me je dosta vas pitalo pa evo odgovora! Ovde nema diskriminacije. Niko ne sme da vas pita da li ste trudni, a ako se i desi - sve je ok".

Kaže da je dosta pratilaca pitalo jednu te istu stvar, pa je rešila da objasni. Pogađate: sve žene/buduće mame zanimalo je kako je moguće da je šef zaposlio trudnu? To je nešto što u Srbiji retko ko doživi.

Prema Bojaninom iskustvu, u Norveškoj je zabranjeno da vas bilo ko pita da li ste trudni ili bilo šta drugo vezano za vašu duboku intimu.

"Ja sam saznala da sam trudna neke dve, tri nedelje nakon što sam potpisala ugovor za posao. Bilo mi je strašno, stresno, plakala sam, zato što potičem sa Balkana gde znamo kako se gleda na trudnoću i posao, posebno ako negde tek startujete", objašnjava Bojana u svom videu i nastavlja:

"Ja sam to rekla i doktorki, pitala sam je šta ću, kako ću sada, a ona nije razumela šta je moj problem. Čak mi je rekla da je počela da radi u bolnici kada je bila 14. nedelja trudnoće... Reči doktorke su glasile: Svakome treba posao, i trudnica je normalno, ljudsko biće. Nećeš biti odsutna doživotno".

Bojana je, potom, lepe vesti saopštila koleginicama, komšijama, i shvatila je da niko nije razumeo njenu zabrinutost, osim njenih roditelja i drugarica iz Srbije. Napokon, odlučila je da saopšti i šefu. Rekla je kako joj je neprijatno, a od njega je dobila sledeći mejl.

"To nije nikakav problem, to su divne vesti! Ne brini ništa, čestitam ti od srca. Radi do kad budeš mogla, pa ćeš nastaviti gde si stala, a dok budeš na trudničkom/porodiljskom, naći ćemo zamenu."

(Telegraf Biznis)