Izračunata srednja starost svetskih milijardera: Da li vas iznenađuje ova brojka?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Neki su maltene ceo svoj život proveli u bogatstvu, gomilajući novac iz decenije u deceniju

Bernar Arno / Foto: Wikimedia/Flickr/École polytechnique - J.Barande

Iako bi mlađi milijarderi poput Ilona Maska (51) i Marka Zakerberga (39) mogli da dominiraju u vestima o bogatstvu, činjenica je da je većina svetskih milijardera - starija od starosne dobi za penziju, prema novoj studiji.

Srednja (medijalna) starost 3.194 milijardera u svetu sada je 67 godina, saopštila je kompanija Altrata u izveštaju objavljenom danas, 31. maja.

Prema izveštaju, čak 42 odsto njih je starije od 70 godina, a manje od 10 odsto je mlađe od 50 godina. Nalazi ističu veliki jaz između percepcije i stvarnosti svetskih milijardera.

Evo o čemu je reč: iako se čini da danas dominiraju vunderkind imena iz sveta tehnologije, kao i poznate ličnosti iz oblasti sporta, svetski milijarderi su, uglavnom, preduzetnici u poznim godinama, Voren Bafet (92) i Bernar Arno (74).

Oni su maltene ceo svoj život proveli u bogatstvu, gomilajući novac iz decenije u deceniju.

Prema izveštaju, srednja starost svetskih milijardera je, zapravo, neznatno porasla u poslednjih pet godina, preneo je CNBC.

- Mnogi mlađi milijarderi stekli su svoje bogatstvo u tehnologiji, koja je bila industrija koja je brzo stvarala bogatstvo i dobija veliku pažnju medija - rekla je Maja Imberg, viši direktor i šef odeljenja za promišljanje i analitiku u Altrati.

Ali, ističe dalje, većini bogatstva je potrebno mnogo vremena da se akumulira, osim ako nije nasleđeno. Potrebno je mnogo godina rada, da bi se stvorila tolika količina bogatstva.

Ilon Mask / Foto: Tanjug/AP

Takođe, različite starosne grupe milijardera imaju različite izvore bogatstva. Za one mlađe od 50 godina, tehnologija i bankarstvo/finansije čine najveći deo njihovog stvaranja, pri čemu 21% zarađuje svoje bogatstvo u bankarstvu/finansijama, a 20% u tehnologiji.

Milijarderi starosti između 50 i 70 godina zarađivali su najveći deo novca u bankarstvu/finansijama (24%) i industrijskim konglomeratima (8,3%), dok su oni stariji od 70 godina zaradili milijarde od finansija (18%), konglomerata (11%) i nekretnina (8,3%), ističe dalje CNBC.

Sveukupno, populacija svetskih milijardera pala je za 3,5% u 2022. godini, na ukupno 3.194, prema podacima Altrate. Iako se broj milijardera, možda, stabilizovao ili čak malo povećao ove godine - sa rastućim tehnološkim sektorom, pad u 2022. označio je prvi pad od 2018. godine, navodi se u izveštaju.

Severna Amerika je zabeležila pad od 2,3%, na 1.011 milijardera, dok je Azija zabeležila pad od 7,1%, a Evropa 2,2%. SAD i dalje imaju daleko najveći broj milijardera na svetu, odnosno tamo živi i radi skoro jedna trećina svetskih milijardera.

Kina je do kraja 2022. imala 357 milijardera. Žene i dalje čine mali udeo među milijarderima, 12,5 odsto, navodi se u izveštaju. Ipak, kao grupa, one su mlađe od svojih muških kolega - 18% ima manje od 50 godina.

(Telegraf Biznis)