• 11
 ≫ 

Račun 137, a bakšiš veći od 4.000 evra: "Tresla sam se, to je ono o čemu samo čitaš"

 ≫ 

Kako je sve počelo? Američki pevač Doni Valberg je ostavio "dobru" napojnicu, a onda je njegova supruga pokrenula izazov. Na izazov je pristao milijarder Erni Boš

  • 11
Konobarica bakšiš evri Foto-ilustracija: Shutterstock, Marko Jovanović

Jedan od sektora koji je trenutno naširoko zastupljen, a u kojem manjka radne snage, jeste ugostiteljstvo.

Za sada, kuvari prolaze najbolje, budući da plate u ovoj oblasti neprestano rastu. Tako da, ako ste odličan suši majstor, u Beogradu mesečno možete zaraditi čak 180.000 dinara.

Traže se i konobari, ali je dobar deo njih tokom krizne 2020, ali i 2021. promenio pravac u karijeri. Shvatili su da postoje bolje opcije, manje rada i stresa, za veću zaradu. Ni bakšiš više nije bio dovoljna motivacija.

Dok se sektor oporavlja, a ugostitelji i konobari se traže sve više, postavlja se pitanje mogu li dobre napojnice da zadrže radnike? Da li one zavise od dana do dana ili je važno gde radite i ko vam je gost?

Mnogo puta se govorilo o tome da konobari često zadržavaju posao upravo zbog napojnica, koje su im ponekad "druga plata" ili, barem, dodatak na zaradu - dovoljno veliki da pokrije račune i kiriju.

Pre više od godinu dana, pitali smo i vas da li dajete bakšiš, a najviše vas - više od 57% - reklo je da uvek daje napojnicu i to najmanje 10% od iznosa računa.

Evo jednog svetlog primera:

Konobarica Dženifer Navaria, iz Masačusetsa (SAD), ostala je u šoku kada je videla koliku napojnicu joj je ostavio bogataš Erni Boš Jr. Bilo je to još u februaru 2020, ali, događaj se i dalje prepričava.

Naime, radila je u restoranu Seaglass, kada je došao poznati milijarder, inače izvršni direktor u Boch Enterprises. Boš je napravio račun od "svega" 157 dolara (oko 137 evra), a ostavio je napojnicu od čak 5.000 dolara (blizu 4.370 evra).

- To je jedna od onih stvari za koje misliš da se nikada neće dogoditi tebi, iako o tome čitaš godinama - rekla je konobarica tada i dodala:

"Pogledala sam u račun i pomislila sam da je ostavio 50 dolara, što je za račun od 157 dolara, lep gest. Ali, onda sam ponovo pogledala i počela da se tresem".

Kako je sve počelo? Američki pevač Doni Valberg je u novogodišnjoj noći za račun od 78 dolara ostavio napojnicu od 2.020 dolara. Njegova supruga je tada to objavila na Tviteru i pokrenula izazov.

Konobar fotografiše Foto: Shutterstock

Izazov je prihvatio upravo Boš i podigao temu na viši nivo. "Konobarice i konobari su divni ljudi. Pogodilo me to - ispričao je milijarder.

Ako ste konobar/ica, pišite nam u komentarima vaša iskustva vezana za napojnice i rad u kafiću/restoranu.

Video: Opet traže stjuardese, a ovo su uslovi za zaposlenje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pakistanac

    6. februar 2022 | 11:58

    U kafani narucis mesano meso i konobar ti donese.Baksis treba dati kuvarici,a ne konobaru,jer nije on to spremao.

  • Branko

    6. februar 2022 | 19:51

    Uvesti obaveznu napojnicu..pa kome se svidja, svidja..

  • Maverick

    6. februar 2022 | 22:11

    Al se bune konobari na pakistančev komentar😁

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>