• 0

CEO vodeće društvene mreže pola godine neće ići na posao: Da li je rad od kuće zaista moguć trajno?

Trenutni primarni fokus Fejsbuka je veća fleksibilnost

  • 0
Mačka, rad od kuće

Foto: Pixabay.com

Otkako je u martu 2020. proglašena svetska pandemija virusa kovid-19, mnogo toga se promenilo u životima ljudi širom planete. Jedna od očiglednijih promena bio je masovni prelazak na rad od kuće, usled pooštrenih mera. Kako je više od godinu dana kasnije? Može li tzv. "remote work" da opstane?

Mišljenja su podeljena. Dok neki bankari ne podržavaju rad od kuće, niti čak hibridni način rada - koji obuhvata kombinaciju ostajanja kod kuće i odlaska na posao, neki drugi ga se ne bi tako lako odrekli. Pre svega, tehnološke kompanije.

Doduše, ni u Eplu nisu pristalice novog radnog funkcionisanja, barem prema rečima izvršnog direktora Tima Kuka, nakon čega je došlo do pobune radnika. Uber bi takođe da što pre vrati radnike u ofis. Ali, s druge strane, Fejsbuk i Tviter su bile među prvim kompanijama koje su pozdravile remote work.

Nedavno se ponovo oglasio i CEO Fejsbuka, Mark Zakerberg, rekavši zaposlenima kako ima u planu da najmanje polovinu 2022. godine radi na daljinu. Time, on svojim primerom uverava radnike da je potpuno u redu da i sami tako funkcionišu, ako im odgovara.

Trenutni primarni fokus Fejsbuka je veća fleksibilnost. "Otkrio sam da mi je rad na daljinu dao više prostora za dugotrajno razmišljanje i pomogao mi da provodim više vremena sa porodicom, što me čini srećnijim i produktivnijim na poslu", napisao je Amerikanac u zasebnoj poruci.

Fejsbuk je, inače, pre nekoliko dana saopštio da će zaposlenima, na svim nivoima kompanije, omogućiti da se prijave za rad na daljinu, ako im priroda posla to dozvoljava. Ipak, neće sve ići baš tako "glatko".

Mark Zakerberg, Mark Zuckerberg

Mark Zakerberg / Foto: Profimedia/The Mega Agency

Prema zvaničnom pravilu ove društvene mreže, zaposleni do 20 radnih dana u godini mogu da rade na daljinu, ali će biti motivisani da se vraćaju na posao. Vremenom će se, takođe, širiti i mogućnost rada iz inostranstva, a taj proces je krenuo sa zaposlenima koji žele da se presele iz SAD u Kanadu ili iz bilo kog dela Evrope/Bliskog istoka u Ujedinjeno Kraljevstvo.

Zakerberg je ranije istakao kako očekuje da će najmanje polovina radne snage Fejsbuka raditi potpuno na daljinu, u narednih 10 godina.

Slična vest ovih dana dolazi iz još jedne velike kompanije, a to je "Deloitte". Kako se navodi, osoblje globalnog lidera u pružanju profesionalnih konsultantskih usluga neće biti u obavezi da radi iz kancelarije. Odluka se zasad odnosi na Veliku Britaniju, gde ima 15.000 radnika kompanije.

"Deloitte" je saopštio da će im, nakon ublažavanja mera, kancelarije mahom služiti za timske saradnje, obuke i sastanke s klijentima. Treba istaći da i same firme vide benefite rad od kuće, zbog uštede troškova.

Video: Vesić: Očekujemo duže radno vreme za ugostitelje i trgovce

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>