• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ako hoćete vikendicu, treba da znate: Banke ne daju stambene kredite za njih, NBS za Telegraf objašnjava zašto

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ipak, to ne isključuje druge načine finansiranja

  • 1
Vikendica dinari ugovor Foto-kolaž: Shutterstock

Ako planirate da kupite vikendicu uz pomoć stambenog kredita, moraćemo da vas razočaramo - tako nešto nije moguće. U razgovoru sa agentkinjom za nekretnine na Fruškoj gori, a koja je prodala jednu od 400.000 evra, saznali smo da vikendice ne možete kupiti iz kredita. Njen odgovor nas je zbunio, pa smo objašnjenje potražili i u samim bankama, ali i Narodnoj banci Srbije.

Kako je izvor iz jedne banke potvrdio za Telegraf Biznis, vikendice zaista nije moguće kupiti iz stambenog kredita osim ako takvi objekti nisu uknjiženi kao kuće.

Odgovor zašto je to tako, krije se u tržištu. U slučaju nemogućnosti da se kreditne obaveze ispune, prodaja vikendice je komplikacija u najavi, upravo zbog tržišta. Potražnja za kućama i stanovima je naravno veća, te će se povrat novca kod njih lakše omogućiti, za razliku od vikendica.

Dakle, razlog je sigurnost banke koja potiče od potražnje tržišta. Takođe, naš izvor nam je pojasnio i da po Zakonu, Narodna banke Srbije ne dozvoljava kreditiranje vikendica.

Ekipa Telegrafa poslala je upit i NBS, a evo šta su nam rekli. Istina je da iz stambenog kredita ne možete finansirati vikendicu, ali niko ne kaže da vam banka za koju se odlučite ne može predložiti neki drugi kredit.

- Uslove odobravanja kredita banke utvrđuju svojom poslovnom politikom, a sa aspekta važeće regulative koja uređuje poslovanje banaka, ne postoje pravne prepreke koje bi banke onemogućavale da, u skladu sa svojom politikom kreditiranja fizičkih lica, odobravaju kredite za kupovinu vikendica - poručuju iz NBS i pojašnjavaju deo oko stambenih kredita:

- Stambeni kredit opredeljuje njegova namena, imajući u vidu da je reč o posebnoj kategoriji dugoročnih kredita, koji se odobrava za kupovinu stana ili kuće, kao i za izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju i adaptaciju stambenog objekta.

U skladu sa propisima Narodne banke Srbije, za potrebe određenog regulatornog tretmana, pod stambenom nepokretnošću smatraju se kuća, stan i delovi stambene zgrade koji su namenjeni stanovanju, garaža, odnosno garažno mesto zajedno sa stanom, kao i zemljište s građevinskom dozvolom za izgradnju kuće, s tim što se vikendice ne smatraju stambenom nepokretnošću.

Dakle, da bi se nepokretnost smatrala stambenom, prevashodna je namena korišćenja takve nepokretnosti, a to je stanovanje. Vikendice, ukoliko su po svojoj nameni objekti namenjeni odmoru, kao takve ne predstavljaju stambene objekte u užem smislu i u tom smislu se njihova kupovina ne finansira putem stambenog kredita, što ne isključuje druge vrste kreditiranja od strane banke - zaključuju iz NBS za Telegraf Biznis.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • angelina

    27. april 2024 | 11:40

    Pa kako vikendica koja ima preko 100 kvadrata i sve uslove stanovanja ne može da bude stambeni objekat. To se svakako razjasni kod agenata u be safe nekretnine. Oni sigurno znaju kako je šta uknjiženo

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>