Mit o ekološkoj ishrani: Nova studija otkriva - govedina hranjena travom nije klimatski prihvatljivija

Vreme čitanja: oko 3 min.

Studija objavljena u ponedeljak u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences otkriva da govedina hranjena travom proizvodi istu količinu emisija koje zagrevaju planetu kao i industrijska govedina, čak i u najpovoljnijim okolnostima

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Čak i u najoptimističnijim scenarijima, nova istraživanja su pokazala da govedina hranjena travom nije ništa manje ugljenično intenzivna od industrijskih alternativa.

Za stoku koja se tovila na pašnjacima umesto u industrijskim farmama, trava može biti zelenija, ali emisije ugljenika nisu manje.

Studija objavljena u ponedeljak u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences otkriva da govedina hranjena travom proizvodi istu količinu emisija koje zagrevaju planetu kao i industrijska govedina, čak i u najpovoljnijim okolnostima.

Ovi nalazi dovode u pitanje često promovisanu ideju da je govedina hranjena travom ekološki prihvatljivija opcija. Ipak, neki naučnici tvrde da takav način ishrane stoke ima druge prednosti, poput boljih uslova za životinje ili smanjenog lokalnog zagađenja, što dodatno komplikuje odluku ekološki osvešćenih potrošača.

Da li su potrošači obmanuti kada je u pitanju govedina hranjena travom?

„Mislim da veliki deo populacije želi da njihove kupovne odluke odražavaju njihove vrednosti“, rekao je Gidon Ešel, istraživač sa Bard koledža i jedan od autora studije.

„Ali oni su, u suštini, obmanuti pogrešnim informacijama.“

Kada je reč o ishrani, govedina daleko najviše doprinosi emisijama koje podstiču klimatske promene i jedan je od najzahtevnijih proizvoda u pogledu resursa i zemljišta. Ipak, potražnja za govedinom u svetu i dalje raste.

Pitanje ekoloških prednosti govedine hranjene travom postaje još važnije jer se u mnogim delovima sveta, poput Južne Amerike, proizvodnja govedine širi krčenjem šuma, što dodatno smanjuje sposobnost prirode da skladišti ugljenik, rekao je Ričard Veit iz Svetskog instituta za resurse, prenosi Juronjuz Grin.

Da li govedina hranjena travom pomaže skladištenju ugljenika?

Stručnjaci kažu da rezultati studije imaju smisla jer je manje efikasno proizvoditi govedinu hranjenu travom nego industrijski tovljenu stoku. Goveda koja se hrane na pašnjacima rastu sporije i ne dostižu istu težinu kao ona koja se hrane koncentrovanom hranom, što znači da je potrebno više grla da bi se proizvela ista količina mesa.

Istraživači su koristili numerički model kako bi analizirali emisije tokom celog procesa uzgoja goveda i simulirali više stada industrijske i govedine hranjene travom. Poređenja su uključivala razlike u količini hrane koju pojedu, emisijama metana i ugljen-dioksida koje proizvedu i količini mesa koju daju.

Foto: Shutterstock/Stephen Butler

Ešel i njegov tim su takođe analizirali prethodne studije koje su proučavale uticaj ispaše na skladištenje ugljenika, ali su otkrili da ni u najoptimističnijim scenarijima trava nije mogla da apsorbuje dovoljno ugljenika kako bi nadoknadila emisije koje stoka proizvodi.

Rendi Džekson, profesor ekologije travnatih područja sa Univerziteta Viskonsin-Medison, koji nije učestvovao u istraživanju, rekao je da su i njegovi rezultati pokazali da govedina hranjena travom ima veće emisije pod pretpostavkom iste potražnje.

Ipak, zabrinut je da se studija previše fokusira na smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte, a ne uzima dovoljno u obzir druge ekološke faktore poput biodiverziteta i kvaliteta zemljišta i vode.

„Ne pravite naviku od govedine“

Dženifer Šmit, stručnjak za održivost američkog poljoprivrednog lanca snabdevanja sa Univerziteta Minesota, rekla je da bi studija mogla pomoći u odgovaranju na pitanje koliko zapravo govedine treba da bude u ishrani u poređenju sa biljnim proteinima.

Šmit smatra da bi, ako bi se potrošnja govedine smanjila i ako bi farmeri oslobodili više zemljišta za uzgoj drugih prehrambenih kultura, lokalne ekološke koristi govedine hranjene travom mogle nadoknaditi njene veće emisije.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Ešel, međutim, ostaje skeptičan. Za njega je klimatska kriza „problem broj jedan“ i mora biti tretirana kao prioritet.

„Teško mogu da zamislim situaciju u kojoj bi bilo ekološki razumno ili korisno uzgajati govedinu“, rekao je Ešel.

Za potrošače koji zaista žele da budu ekološki osvešćeni, njegov savet je jednostavan: „Ne pravite naviku od govedine.“